Healthy Sport

twee mannen hardlopen

Healthy Blog

vrouw spring

Healthy Food

healthy food
Waarom slaap ontzettend belangrijk is voor jouw gezondheid

Waarom slaap ontzettend belangrijk is voor jouw gezondheid

 

Een kwart van de Nederlanders blijkt te maken te hebben met slaapproblemen. Dit terwijl slaapproblemen tot serieuze problemen kunnen leiden. Een slechte slaap beïnvloedt je dag zeer negatief en zorgt daarnaast voor verschillende negatieve effecten op de gezondheid. In dit artikel leggen we uit wat de gezondheidsrisico’s zijn die je loopt als je niet goed slaapt. 

 

Concentratieproblemen en een slechter geheugen

Als je weinig slaapt, dan kan dat resulteren in concentratieproblemen. Je kan je moeilijk tot werk zetten en vervolgens is het lastig om gefocust aan het werk te blijven. Hierdoor maak je meer fouten en werk je aanzienlijk trager dan wat je eigenlijk kunt. Dus alleen al voor je concentratie is het belangrijk om voldoende te slapen. 

 

Naast de concentratieproblemen kan het ook zijn dat je geheugen achteruit gaat. Je onthoudt dingen stukken slechter en kunt minder goed op namen komen. Op het moment dat je merkt dat je geheugen achteruit gaat door een slaaptekort, is het belangrijk om in 5e grijpen.

 

Slecht voor je lichaam

 

Te weinig slapen is slecht voor het lichaam. Zo is de kans groter dat je obesitas ontwikkelt en is het daarnaast ook slecht voor meerdere organen. Naast dat je op korte termijn last kan hebben van een slaaptekort, kan het er op de lange termijn ook voor zorgen dat je depressief wordt, alzheimer krijgt of dat je hart- en vaatziekten ontwikkelt. 

 

Ook veel jongeren hebben last van slaapproblemen

 

Het zijn niet alleen volwassenen die kampen met slaapproblemen. Ook veel jongeren slapen te weinig uur per nacht. Om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling niet te lang wordt gedwarsboomd, is het slim om contact te leggen met een slaapcoach. Een slaapcoach kan zowel jongeren als ouderen helpen om van de slaapproblemen af te komen. 

 

Kinderen met slaapproblemen

 

Tegenwoordig komt het ook erg vaak voor dat kinderen te maken krijgen met slaapproblemen. Zo kan het zijn dat je kind moeilijk in slaap komt, maar ook dat de nachtrust wordt verstoord door steeds wakker te worden. Wanneer je kind te maken heeft met slaapproblemen, dan kun je er het beste voor kiezen om een slaaptherapeut kind in te zetten. Plan een gesprek in en kom erachter wat een slaaptherapeut aan de situatie kan veranderen.  Voordat je contact leg met een slaaptherapeut, is het wel verstandig om er zelf achter te proberen komen of er geen achterliggende reden is. 

 

Voel je weer fit!

Ongeacht de leeftijd is het prettig om van de slaapproblemen af te komen. Zo zorgt een goede nachtrust ervoor dat je fit bent en daardoor meer zin in de dag krijgt. Om zelf het slaapprobleem te verhelpen kun je een langere tijd achter elkaar proberen om in een ritme te komen. Een ander onderdeel waar je op zou kunnen letten, is de voeding. Probeer in de avond niet te veel eten en let er ook op wat je eet. De voeding die je binnenkrijgt heeft namelijk een grote impact op hoe jij je overdag voelt. Onderschat dit niet en probeer er verandering in aan te brengen als je weet dat je voedingspatroon nu niet goed is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *