Healthy Sport

twee mannen hardlopen

Healthy Blog

vrouw spring

Healthy Food

healthy food
Op weg naar zelfstandigheid met woonbegeleiding

Op weg naar zelfstandigheid met woonbegeleiding

Je wilt graag zelfstandig wonen, maar dat lukt nu nog niet. Dat kan verschillende redenen hebben. Je vindt het lastig om overzicht te krijgen over je financiën, je hebt moeite om vrienden te maken of het vinden van werk of het volgen van een opleiding gaat moeizaam. Toch wil jij ook meer zelfstandigheid. Met woonbegeleiding krijg je hulp waar jij dat nodig hebt en leer je steeds meer zaken zelf te regelen. Zo groei je stap voor stap naar meer zelfstandigheid en kom je steeds meer op eigen benen te staan.

Wat is woonbegeleiding?

Je komt in aanmerking voor begeleiding als je nog niet helemaal zelfstandig kunt wonen. Je hebt bijvoorbeeld hulp nodig bij het vinden van werk of een opleiding, omgaan met geld of het maken van vrienden. Vaak is de begeleiding in het begin intensiever. De begeleiders zijn 24 uur per dag beschikbaar en herinneren je ook aan het koken of schoonmaken en andere huishoudelijke taken die horen bij het zelfstandig wonen. Vaak woon je met meer personen in een woning, maar heb je wel je eigen kamer. In de daaropvolgende fasen krijg je steeds meer zelfstandigheid. Daar waar jij nog hulp nodig hebt, springen de woonbegeleiders bij. Je verantwoordelijkheid neemt ook toe zodat je bijvoorbeeld zelf je vaste lasten gaat betalen. Heb je een vraag, dan kan je nog steeds terecht bij je begeleiders.

Hoe vraag je woonbegeleiding aan?

De begeleiding hoef je gelukkig niet zelf te betalen. Deze begeleiding bij het zelfstandig wonen wordt betaald door de gemeente of het zorgkantoor. Bij je gemeente ga je in gesprek over je wens om zelfstandig te wonen en de ondersteuning die je daarbij nodig hebt. Is de gemeente het hiermee eens dat deze begeleiding het meest passend is voor jou, dan ontvang je een beschikking. Wil je zelf bepalen waar je de ondersteuning wilt hebben, dan kan je een Persoonsgebonden budget aanvragen (PGB). Met een PGB heb je de controle in handen. Een eerste stap naar zelfstandigheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *