Healthy Sport

twee mannen hardlopen

Healthy Blog

vrouw spring

Healthy Food

healthy food
In relatietherapie met je partner: wanneer is het nodig?

In relatietherapie met je partner: wanneer is het nodig?

Overweeg je om met je partner in relatietherapie te gaan? Loopt het allemaal niet meer zo lekker in jullie relatie? Of spelen er bepaalde problemen? Een relatietherapeut kan jou en je partner helpen bij het vaststellen van achterliggende oorzaken van jullie situatie. Het is essentieel dat jullie goed blijven praten, maar dit kan best wel een uitdaging worden. Zeker als jullie al een tijdje samen zijn. In deze blog vertellen we je alles over relatietherapie en wanneer het nodig is. 

Wanneer kiezen voor relatietherapie?

Relatietherapie wordt door veel mensen gezien als laatste redmiddel. Misschien heb je wel eens een serie gezien waarbij een koppel na talloze problemen toch nog een relatietherapeut in de arm nam. Dit liep waarschijnlijk niet altijd even goed af. Het klinkt misschien raar, maar je moet relatietherapie niet zien als een laatste redmiddel. Een therapeut kan je namelijk al in een eerder stadium helpen om de relatie te versterken en problemen te voorkomen. Jullie gaan samen op zoek naar oorzaken van problemen en proberen zo meer grip op de situatie te krijgen. Bovendien krijgen jullie daarna tips om de situatie te verbeteren.

Wat kun je er eigenlijk mee bereiken?

Je hoeft dus niet alleen een relatietherapeut te bezoeken als je relatie bijna op de klippen loopt. Het kan ook goed zijn als jullie kleine problemen ervaren. Tijdens relatietherapie zoeken jij en je partner samen uit waardoor het even niet goed loopt in jullie relatie. Er wordt jullie als het ware een spiegel voor gehouden. En bovendien heb je de kans om je hart te luchten met een derde persoon. 

Dit kun je onder andere bereiken met relatietherapie:

  • Betere communicatie
  • Vertrouwen herstellen/laten groeien
  • Patronen doorbreken
  • Spanning wegnemen
  • Dit wil je waarschijnlijk niet, maar ook op een respectvolle manier uit elkaar gaan hoort bij de mogelijkheden

Verschillende soorten relatietherapie

Net zoals bij andere soorten therapie, kun je zelf kiezen hoe relatietherapie eruit komt te zien. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van jullie situatie en behoeften. Relatietherapeuten maken veel gebruik van IBCT- en EFT-relatietherapie. Laat je goed informeren en kies wat het beste bij jullie past.

Daarnaast kun je kiezen tussen fysieke en online relatietherapie. Online therapie kan uitkomst bieden als jij en je partner een druk leven hebben en geen tijd hebben om ver te reizen. Vanuit je eigen vertrouwde omgeving bespreek je problemen of obstakels met een ervaren therapeut. Op psycholoogopafstand.nl vind je hier meer informatie over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *