Healthy Sport

twee mannen hardlopen

Healthy Blog

vrouw spring

Healthy Food

healthy food
Aminozuren supplementen: waar is het goed voor?

Aminozuren supplementen: waar is het goed voor?

Aminozuren supplementen worden vaak door sporters gebruikt om spiergroei te stimuleren en spierpijn te verminderen. Maar is het eigenlijk wel echt nodig? En wat voor effect heeft het op je lichaam? We kunnen alvast iets verklappen: eet je gevarieerd en gezond? En zitten er veel eiwitten in je voeding? Dan krijg je waarschijnlijk al genoeg aminozuren binnen en heb je dus geen supplementen nodig. Ben je toch benieuwd of het je kan helpen met je sportprestaties? Lees dan snel verder. 

Wat zijn aminozuren eigenlijk?

Je weet vast dat eiwitten belangrijk zijn voor je spieren, maar waarom is dit eigenlijk? Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Je lichaam breekt eiwit namelijk af tot aminozuren. Een deel hiervan wordt gebruikt als energie en de rest is belangrijk voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten. Aminozuren zijn, net zoals eiwitten, belangrijk voor het herstel en de opbouw van spieren. Bovendien dragen ze bij aan het verbeteren van sportprestaties. Maar je lichaam kan deze essentiële aminozuren niet zelf aanmaken. Het is dus belangrijk dat je deze via je voeding binnenkrijgt door bijvoorbeeld granen, zuivel, vlees, vis en bonen. 

Wanneer heb je aminozuren supplementen nodig?

Je haalt aminozuren dus uit voedingsmiddelen, maar wat nu als je bepaalde producten niet eet? Er kan in sommige gevallen een eiwittekort ontstaan. En dit kan weer leiden tot het binnenkrijgen van te weinig aminozuren (omdat je lichaam dit zelf niet kan aanmaken). In dit geval kan het helpen om aminozuren supplementen te gebruiken. Het is belangrijk dat je kiest voor een supplement dat essentiële aminozuren bevat. Je lichaam kan de niet-essentiële stoffen namelijk wel gewoon zelf aanmaken. 

BCAA’s als supplement voor sporters

Maar waarom worden aminozuren supplementen dan vaak door sporters gebruikt? Er zijn aanwijzingen dat een deel van de essentiële aminozuren helpen bij een sneller herstel van spierkracht na krachttraining. Het gaat hierbij om de Branched Chain Amino Acids (BCAA’s). BCAA’s krijg je binnen door het eten van veel eiwitten, maar je kunt ook extra innemen door middel van een supplement. Sommige onderzoeken tonen aan dat deze aminozuren sportprestaties kunnen verbeteren en herstel bevorderen, zowel bij kracht- als duursport. 

 

Ben je op zoek naar een BCAA’s supplement? In het assortiment van Supplementenspecialist.nl vind je diverse handige supplementen voor sporters, waaronder BCAA, creatine en eiwitpoeder. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *