Healthy Sport

twee mannen hardlopen

Healthy Blog

vrouw spring

Healthy Food

healthy food
Waarom natuurlijke middelen tegen overgangsklachten kopen?

Waarom natuurlijke middelen tegen overgangsklachten kopen?

De menopauze gaat gepaard met vervelende symptomen zoals opvliegers, slaapproblemen, psychische aandoeningen, seksuele problemen, gewichtstoename en soms zelfs problemen op cognitief vlak. Veel vrouwen proberen verschillende methodes uit om hun symptomen te behandelen of zelfs te doen verdwijnen. Dit artikel draait dan ook om de vraag: Waarom natuurlijke middelen tegen overgangsklachten kopen?

Wat is de menopauze?
Gemiddeld begint de menopauze bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. De ‘menopauze’ betreft de jaren rondom de laatste ongesteldheid. Als een vrouw niet meer ongesteld wordt dan is ze niet meer vruchtbaar. Helaas gaat deze periode soms gepaard met vervelende klachten. Zodoende koopt een deel van de vrouwen natuurlijke middelen tegen overgangsklachten. Voorbeelden daarvan zijn Sint Janskruid, Salie en Zilverkaars.

Let wel op bijwerkingen
Misschien overweeg je om natuurlijke middelen te gaan gebruiken in een poging om je overgangsklachten te verminderen. Het kan nooit kwaad om het te proberen. Of het effect heeft verschilt per persoon. Besef wel dat sommige middelen bijwerkingen kunnen geven of sterk op bepaalde medicatie die je al inneemt reageren. Sterker nog: sommige kunnen  zelfs gevaarlijk zijn om in te nemen als je bepaalde medische problemen hebt. Lees dus wel altijd de bijsluiter goed door. Maar we hebben goed nieuws: over het algemeen hebben natuurlijke middelen een minder negatief effect op het lichaam, ook in combinatie met andere middelen.

Welke andere natuurlijke manieren verminderen overgangsklachten?
Bij deze nog een aantal andere natuurlijke manieren om overgangsklachten te verminderen:

Meditatie
Meditatie, yoga, en andere hobby’s zoals tai chi kunnen helpen opvliegers te verbeteren en verminderen stress.  Lichaamsbeweging heeft veel voordelen voor vrouwen die kampen met allerlei klachten door hormonale veranderingen. Zo helpt Yoga om gewichtstoename tijdens de menopauze te voorkomen, evenals hartproblemen, diabetes en osteoporose. Ook kan lichaamsbeweging kan om opvliegers te verminderen en humeurigheid en stress te verminderen.

Ontspannen
Aromatherapie is nog een andere geliefde methode om psychische problemen in de menopauze te voorkomen of te verminderen. Van aromatherapie gemengd met massage is aangetoond dat het emotionele problemen helpt verminderen en het lichaam kalmeert.

Voldoende lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging kan iemand helpen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Daarnaast vermindert het menopauzale symptomen zoals opvliegers en overmatig zweten. En ook dat is natuurlijk erg fijn. Vrouwen die af en toe of regelmatig sporten hadden minder overgangsklachten dan anderen die dat niet deden.

De kracht van beweging
Onderschat de kracht van beweging niet. Drie maanden matige lichaamsbeweging vermindert de symptomen van opvliegers al aanzienlijk en het verbetert ook de kwaliteit van jouw slaap. Omdat vrouwen minder vaak last hebben van slapeloosheid neemt ook de kans op depressies en andere klachten af.

Minder gewichtstoename
De menopauze is een belangrijke oorzaak van gewichtstoename. Dit kan te wijten zijn aan een laag oestrogeengehalte in het bloed. Tip: streef er naar om meer vezels en antioxidant-rijke voedingsmiddelen in jouw dieet op te nemen. Verminder ondertussen de inname van zout, suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Hopelijk voel je je daardoor snel beter en heb je minder overgangsklachten.

Meer inname van ijzer
Het eten van ijzerrijke voedingsmiddelen zoals granen, witte bonen, pure chocolade, kidneybonen, tomaten, cashewnoten en groenten vermindert opvliegers, hartkloppingen, slapeloosheid en een onrustig gevoel aanzienlijk.

Voldoende calcium
Iemands botdichtheid kan tijdens de menopauze afnemen. Dit maakt het des te belangrijk om voldoende calcium in te nemen. Het bijdragen tot het behoud van gezonde botten en je voelt je sterker en fitter. Calcium is onder andere aanwezig in zuivelproducten zoals yoghurt, kaas, en melk. Ook is het te vinden in soja, tofu, chia zaden, boerenkool en broccoli.

Essentiële vitamines
Het eten van vis, paddestoelen, melk, sojamelk, cheddar kaas en linzen is erg gezond omdat deze voedingsmiddelen vitamine D bevatten. Ook dat helpt bij verlichting van overgangsklachten.

Hydratatie
Opvliegers kunnen verminderd worden door water te drinken. Urineweginfecties komen vaker voor tijdens de overgang. Drink dus voldoende vocht, want dit kan er voor zorgen dat de terugkerende infecties voorgoed wegblijven.

Veranderingen in levensstijl
Verbeteringen in je levensstijl kunnen helpen om overgangsklachten te verminderen. Volg deze 5 stappen en je voelt je al snel veel beter

  • Eet gezond

  • Drink voldoende

  • Beweeg veel

  • Neem voldoende vitamines in

  • Ontspan regelmatig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *