Healthy Sport

twee mannen hardlopen

Healthy Blog

vrouw spring

Healthy Food

healthy food
Hoogbegaafdheid is meer dan uitzonderlijke intelligentie

Hoogbegaafdheid is meer dan uitzonderlijke intelligentie

Wat houd hoogbegaafdheid in?

Hoogbegaafdheid kent veel aspecten maar eigenlijk bestaat het uit 1 hoofdlijn, je bent slim. Over de betekenis van slim heeft iedereen een ander denkbeeld dus laten we het in cijfers uitdrukken, het gaat om het IQ van de mens. Een gemiddelde nederlander heeft tussen de 90-110 score aan IQ, echter een hoogbegaafde zit boven de 130. Het hoogbegaafd zijn wordt soms op latere leeftijd ontdekt, maar in vrijwel alle gevallen komt het bij het opgroeien van het kind naar buiten.

Een aantal kenmerken van hoogbegaafdheid

Zoals hierboven al omschreven wordt hoogbegaafdheid aangegeven met een cijfer, 130 bij een hoogbegaafde. Maar dat is niet het enige, kenmerken hoogbegaafdheid zijn er talloze. Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan super creatief, leerprocessen gaan simpel, goed kunnen concentreren en ga zo maar door. Bij zo’n waslijst van kenmerken zult u zich vast in een paar van deze puntjes herkennen, dit wil helaas niet gelijk zeggen dat ook u hoogbegaafd ben. Mocht u toch het idee hebben dat u hoogbegaafd bent, lees dan zeker even door!

Hoe komt u erachter of u hoogbegaafd bent?

Dit proces begint meestal in de opgroeifase van de mensen, de peuter en kleuter fase. Mocht u merken dat uw kind bijvoorbeeld makkelijk leert,  zichzelf een hoop aanleert of goed verbanden kan leggen dan kunt u vervolgens een intelligentietest laten afnemen, aangezien we het hier nog over kleuters en kinderen hebben, is daar een speciale intelligentietest voor genaamd WPPSI III. Hoogbegaafdheid bij volwassenen komt natuurlijk ook voor, dat het op latere leeftijd pas tot bloei komt, ook dan kunt u gewoon nog een IQ test af laten nemen, dit kan bij veel instanties maar de meest voorkomende is bij een psycholoog, zorg dan wel dat deze de test officieel mag afnemen. 

Kenmerken van hoogbegaafdheid bij volwassenen kunnen soms wat negatief uitvallen, zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van het feit dat mensen u niet begrijpen, dat kan leiden tot een meningsverschil en een onbegrepen gevoel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *