Healthy Sport

twee mannen hardlopen

Healthy Blog

vrouw spring

Healthy Food

healthy food
Het Sociaal Domein: wat is het?

Het Sociaal Domein: wat is het?

Als je niet geschoold bent in de sociale wetenschappen en verder niet zo vaak in aanraking komt met de gemeente of andere sociale diensten, heb je misschien helemaal geen idee over wat het sociaal domein inhoudt. Dat geeft niks, want zelfs als je niet weet wat het is heb je er toch profijt van. Het sociaal domein bestaat namelijk uit de mensen die bij gemeentes werken, en de mensen die voorzien in sociale diensten. Een breed begrip dus. Je komt met deze mensen in aanraking als je je rijbewijs wil aanvragen of verlengen, maar ook als je schuldhulpverlening nodig hebt. Het zijn vooral praktische dingen die op een bureaucratische manier geregeld zijn. De mensen die in het sociaal domein werken nemen met hun werk jou als het goed is een hoop zorg uit handen.

 

Zou je in de sector willen werken?

Spreekt die definitie je wel aan, en zou je zelf ook wel in de sociale sector een baan willen zoeken? Dat is niet altijd gemakkelijk. Veel opleidingen besteden wel aandacht aan het praktijkdeel, maar vaak is alleen een diploma in de sociologie nog niet genoeg om zomaar aan een baan te komen. Daarom bestaan er traineeships. Die bestaan overigens ook in andere sectoren. Bij een traineeship sociaal domein ga je aan het werk bij bijvoorbeeld de gemeente, en leer je terwijl je werkt een hoop over het vak. Ook krijg je nog extra cursussen en lesmateriaal, om je helemaal voor te bereiden op een baan in dienst van het volk.

 

Werken en leren tegelijk

Tijdens een traineeship sociaal domein ben je al echt aan het werk. Het is dus geen veredelde stage, want je krijgt er ook gewoon voor betaald. Het voordeel van zo’n positie is dat je wel nog deels leerling bent. Je kunt dus alles vragen aan mensen die al langer in het vak zitten, en je krijgt vaak ook de kans om mee te werken aan verschillende projecten. Dat soort dingen zijn op latere momenten in je carrière veel minder makkelijk te regelen. Bovendien leer je jezelf ook beter kennen, en kun je je spelenderwijs verdiepen in wat voor werk je hier na zou willen doen.

 

Sollicitatie en dan selectie

Om in aanmerking te komen voor een traineeship moet je meestal meerdere stappen doorlopen. Je begint met solliciteren op de functie, net als bij een reguliere baan. In tegenstelling tot een gewone baan worden er voor een traineeship vaak meerdere mensen tegelijk aangenomen. Misschien zijn er 20 plekken voor trainees, dus dan lijkt je kans een stuk groter. Vaak volgt er daarna een selectieronde. Iedereen die in aanmerking komt voor de functie wordt dan uitgenodigd, en dan worden er een aantal tests afgenomen en gesprekken gevoerd met de gegadigden. Soms zijn er dan ook al mensen bij van het bedrijf waar je bij zou kunnen gaan werken. Afhankelijk van het soort traineeship dat je kiest kan het zijn dat er hierna nóg zo’n ronde volgt. Als je de hele tijd verder mag naar de volgende ronde, kom je uiteindelijk op het punt dat je je contract gaat tekenen, waarschijnlijk voor een jaar. De meeste trainees mogen na dat jaar blijven bij het bedrijf, of hebben hun nieuwe baan voor het uitzoeken door alle connecties die je in de tussentijd hebt opgedaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *